Flore de Koning - schilderijen
agenda

info

kunstenaars
contact
vorige tentoonstelling

Slices of Land, olie/acryl/doek, 130 x 160 cm, 07

 
Slices of Land 12, 130 x 200 cm, 07
 
Slices of Land 13, 150 x 200 cm, 07
 
 

Flore de koning(1977) schildert met olieverf en acryl raadselachtige scènes. Door de ongewone combinatie van zaken, gezet ondermeer in een decor van landschappen of interieurs overdekt met papperige sneeuw, wordt een hoge mate van vervreemding bewerkstelligd.

Op één schilderij vloeien verschillende culturen en tijdsmomenten samen tot een merkwaardig tafereel: een groepje dik aangeklede dames uit de eerste helft van de twintigste eeuw kijkt vanaf een besneeuwde brug naar een zwarte man en een blank jong meisje die op hun buik liggen te zonnenbaden op een kleed dat gespreid is over het reeds smeltende ijs van de rivier beneden.
Links op de voorgrond staat een sepiakleurig meisje uit Mongolië afgebeeld met in haar hand een appel.
Het is als in een droom waarin verschillende beelden in elkaar kunnen schuiven, maar het geschetste tafereel verwijst ook naar onze hedendaagse beeldcultuur van waaruit we zappend onze informatie in elkaar weven.In de meest recente schilderijen van Flore de Koning ontbreekt de mens, maar is wel zijn activiteit merkbaar. Gesitueerd in bergachtige streken staan fragiel ogende houten bouwwerken: taps toelopende huizen, huizen als vogelkooien en kapelletjes, veelal gezet op palen. Zij zien er verlaten en kwetsbaar uit, een enkele behuizing is al door verrotting omgevallen of verworden tot een kaal staketsel. Het landschap is onvriendelijk en langs de gebouwen loopt een golvende anoniem gepleisterde muur.
De geschilderde voorstellingen zien eruit als unheimlich opgebouwde filmsets, als dromen vol onmogelijke juxtaposities en wonderlijke verschijnselen.

Flore de Koning studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In het kader van een uitwisselingsprogrammma woonde en werkte zij in Berlijn. Aan het Chelsea College of Art & Design te Londen haalde zij in 2002 een postacademische graad.
Zij ontving diverse beurzen o.a. Erasmus Scholarship en de VSB Talentenbeurs, van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst ontving zij een startstipendium.